LingDys

Vis bare spørsmål

Hvorfor får jeg meldingen "Ugyldig lisenskode" når jeg prøver å installere Lingdys?

En feilmelding som oppfordrer deg å sjekke om du har tastet inn riktig lisenskode ved installasjon betyr nettopp dette: Du har trolig gjort en eller annen tastefeil.

Sammen med programmet skal du ha fått et følgebrev med en lisens. Hvis du har lastet ned en demo, så skal du ha fått en demolisenskode på e-post dersom du har skrevet inn en korrekt e-post-adresse i registreringsskjemaet på vår nettside.

Den komplette lisenskoden består av fire felt:

 • Navn
 • Firma
 • Antall lisenser
 • Lisenskode (består igjen av fire små felt med siffer og bokstaver)
Når du blir bedt om å fylle ut disse feltene under installering, må du skrive NØYAKTIG det som står i lisensen du har fått. Vær oppmerksom på store og små bokstaver, mellomrom og stavemåte. Om et felt er tomt i lisensen du har fått (f.eks. feltet Firma), så skal du IKKE skrive noe i dette feltet.

Grunnen til denne påkrevde nøyaktigheten er at feltet Lisenskode (med de fire små feltene) er laget på grunnlag av den informasjonen som står i feltene Navn, Firma og Antall lisenser.

Har du ikke den fullstendige lisensen tilgjengelig, så ta kontakt med det stedet du fikk Lingdys fra. Det kan for eksempel være hjelpemiddelsentralen i hjemfylket ditt, vår distributør Mikrodaisy, NetPed eller Lingit. Hvis du er 100 % sikker på at du taster inn lisenskoden korrekt men allikevel ikke får godkjent den, så kan du gjerne kontakte oss slik at vi får testet koden og bekreftet eller avkreftets kodens gyldighet.

NB! Hvis en demolisenskode ikke blir godtatt selv om den ikke har gått ut på dato, så bør du sjekke at datoinnstillingen på datamaskinen er korrekt!

Fungerer Lingdys sammen med Microsoft Works?

Det eksisterer to forskjellige utgaver av Microsoft Works. "Microsoft Works 9" er standardutgaven, mens "Microsoft Works Suite" inneholder noe mer funksjonalitet, blant annet en versjon av tekstbehandleren Word. Det er altså "Suite"-versjonen du trenger for å kunne bruke Lingdys. Men fra 2008 ble ikke disse Work Suite-utgavene av Works produsert mer.

Standardversjonen av Works inneholder også en tekstbehandler, men denne kan ikke enkelt tilpasses til å bruke tredjeparts programvare som f.eks. Lingdys.

Vi anbefaler brukere av Works som ønsker å bruke Lingdys å laste ned og installere gratiskontorpakken OpenOffice.org 3.0. Denne finnes her

Alternativt så kan Lingdys sin integrerte tekst-editor brukes - Lingdys Edit. Denne enkle tekstbehandleren startes fra program-mappen Lingdys 3.0 - under Alle programmer.

Fungerer Lingdys i OpenOffice.org?

Lingdys 3

Lingdys versjon 3 har støtte for OpenOffice.org-versjonene fra og med 2.0.4. og nyere. Vi anbefaler å alltid oppdatere til siste OpenOffice.org-versjon.

Ved oppgradering fra gammel OpenOffice.org-versjon til ny OpenOffice.org-versjon må det foretas en reinstallasjon av Lingdys etterpå. Dette må til for å gjenopprette kontakten mellom OpenOffice.org og Lingdys 3.5. Benytt i så fall gjerne anledningen til å oppgradere til siste oppdaterte Lingdys-versjon fra vår nettside, i stedet for å installere fra den Lingdys-cd-en du har.

Oppdatering gjøres her: http://www.lingit.no/produkter/nedlasting

Lingdys 2

Lingdys versjon 2.1 eller nyere fungerer sammen med OpenOffice.org. For å få Lingdys 2.1.x til å fungere i OpenOffice.org må du laste ned og kjøre tilleggskomponenten LingO. Denne komponenten trenger du ikke laste ned hvis du har Lingdys 3.

LingO støtter OpenOffice.org 1.1 og 2.0, samt StarOffice 7. Du bør ikke ha både Microsoft Office og OpenOffice.org på pc-en. Lingdys vil da ikke vite hvilken tekstbehandler den skal aktivere seg sammen med (Word eller Writer).

Vi gir ikke lenger support på forrige generasjon Lingdys, og anbefaler derfor oppgradering til siste generasjon.

Hvilke versjoner av Microsoft Windows og Microsoft Word fungerer Lingdys sammen med?

Det er viktig å være klar over at versjonen av Windows og versjonen av Word (Office) er to forskjellige ting. For å bestemme versjonen av Word, velger du "Hjelp/Om Microsoft Word" etter at du har startet programmet (I Office 2007: Office-knappen --> Alternativer for Word --> Ressurser).

Versjonen av Windows kan du få fram ved å høyreklikke på "Min datamaskin" og velge "Egenskaper" og deretter arkfanen "Generelt".

Her kan du lese om hvilke versjoner av Windows og Office som Lingdys støtter: Systemkrav for Lingdys

Fungerer Lingdys i Windows Vista og Office 2007?

Ja, Lingdys 3.0 støtter Windows Vista og Office 2007.

Men ved installasjon av Lingdys 3.0 på Windows Vista, så bør installasjonen kjøres på følgende måte:

Høyreklikk installasjonsfilen (enten i program-mappen på Lingdys cd-en, eller på nedlastet oppdatert installasjonssett), og velg alternativet "Kjør som administrator".

Gammel Lingdys 2.1.4

Den gamle versjonen av Lingdys (versjon 2.1.4) fungerer på Vista Ultimate, både med Office 2003 og Office 2007.

Det er imidlertid to problemer som kan oppstå:

 • Hjelpefilene vises ikke, siden Microsoft har utelatt dette hjelpeformatet i Vista.

  Microsoft har imidlertid lagt ut en oppdatering for Vista som kan lastes ned fra microsoft.com: last ned oppdatering for hjelpefiler

 • Talesyntesen kræsjer dersom brukeren starter en ny opplesing før den forrige opplesningen er ferdig.

I Office 2007 ligger Lingdys-knappene bak arkfanen "Tillegg" på båndet øverst.

Lingdys Edit, teksteditoren som følger med Lingdys, fungerer ikke i Vista.

Kan jeg bruke Lingdys på Mac?

Lingdys er et Windows-kompatibelt program, og kan ikke kjøre på operativsystemene til Mac.

Men Mac-maskiner som kjører operativsystemet OS X Leopard eller nyere kan på en enkel måte kjøre Windows via Leopard-programmet Boot Camp. Dette programmet lar deg installere et Windows-operativsystem (XP eller Vista) på din Mac som en separat partisjon. Dermed kan du velge å starte Mac-en opp med enten OS X Leopard eller Windows.

Denne løsningen krever at du har lisens på Windows XP eller Windows Vista, og eventuelt en Microsoft Office-pakke. Du kan også bruke gratisalternativet OpenOffice.org Writer 3.0. 

Les mer om Boot Camp på Apple sine nettsider: http://www.apple.com/no/macosx/compatibility/

Se video-presentasjon av Boot Camp: http://www.apple.com/no/findouthow/mac/#windowsmac

Finnes Lingdys på nynorsk?

Lingdys støtter både nynorsk og bokmål. Skrivestøtte på bokmål eller nynorsk avhenger av hvilket standardspråk pc-en er satt opp med og hvilken ordliste som er satt som standard i tekstbehandleren du bruker.

 • Har du nynorsk som standard ordliste i Microsoft Word eller Open Office.org Writer, vil Lingdys erstatte denne med sin egen nynorske ordliste. Du vil også få tilgang til Nynorskordboka.
 • Har du bokmål som standard ordliste i Microsoft Word eller Open Office.org Writer, vil Lingdys erstatte denne med sin egen bokmålsordliste. Du vil også få tilgang til de 2 bokmålsordbøkene Norsk ordbok og Norsk ordbok for grunnskolen.

Hvorfor fungerer ikke Lingdys på nynorsk?

Du må endre språkinnstillingene på pc-en for at Lingdys skal fungere på nynorsk. De fleste pc-er har Norsk bokmål som standardspråk og standardordliste.

Les hvordan du endrer dette til Norsk nynorsk:

Nynorsk stavekontroll virker ikke i Word XP, selv om jeg har valgt nynorsk som ordliste. Hvorfor?

Det kan vere at støtta for nynorsk ikkje er installert, det er nemleg ikkje standardval i Office/Word XP. Sjå denne veiledninga:

Viss du vil køyre stavekontroll på ein nynorsktekst i Word XP, kan det hende at Word ikkje vil la deg gjere dette, utan heilt å fortelje korfor. Dette biletet viser at stavekontrollen rapporterer nynorsk, men at han ikkje klarer å gjenkjenne ordet som blir slått opp, som med "ikkje" i eksemplet her:

Årsaka til dette, er at Word/Office XP ikkje blir installert med nynorsk språkstøtte som standard. Du må sjølv velje dette under installasjonen. For å etterinstallere den nynorske stavekontrollen, kan du følgje denne framgangsmåten:

Gå til kontrollpanelet i Windows, og vel "Legg til eller fjern programmer". Finn linja som omhandlar Word- eller Office og vel "Endre":


Sjekk at "Legg til eller fjern funksjoner" er vald, og klikk på "Neste":

Klikk på pluss-tegnet til venstre for "Delte funksjoner for Office":Opne "Korrekturverktøy" og "Norwegian (Nynorsk"). Klikk på "Spelling Checker". Vel "Kjør fra Min datamaskin". Klikk "Oppdater":

No vil du bli spurt etter CD-plata med Office på. Sett ho inn og vent på at Office gjer seg ferdig med installasjonen.

No bør du også leggje til nynorsk som språk i Windows. Vi forklarer framgangsmåten i Windows XP her, det er nokså likt i Windows 98 og Windows 2000.

Gå i Windows' kontrollpanel og vel "Dato, klokkeslett, språk og regionale innstillinger". Klikk på "Innstillinger for region og språk":

Klikk på arkfanen "Regionale innstillinger" og velj "Norsk (nynorsk)" i rullegardinmenyen:

No skal du kunne sette språk for Windows på oppgåvelinja, som vist i figuren under:

No kan Word og Office også stavekontrollere dokumenter skrivne på nynorsk. Viss du allereie har installert Lingdys, må du også gjere dette programmet merksam på at det må sette opp støtte for nynorsk språk i Office. Det kan du gjere med å køyre denne fila, ta ein omstart på maskinen og køyre Lingdys frå start-menyen.

Hvordan setter jeg ordlisten til å være midlertidig på bokmål eller nynorsk?

I Microsoft Office

 • Midlertidig endre ordliste i Microsoft Office (Word, Outlook, Power Point):
 •  Åpne Microsoft Word/Outlook/Power Point.
 • Gå inn på Verktøy- Språk - Angi språk.
 • Ta bort avhuking for "Identifiser språk automatisk", dersom det er huket av for denne funksjonen. (Nå vil ikke Word hoppe til f.eks. engelsk ordliste dersom du skriver et engelsk navn eller uttrykk i en norsk tekst.)
 • Velg Norsk (nynorsk) eller Norsk (bokmål) fra listen over tilgjengelige ordlister
 • Klikk på "OK"
 • I innstillingene til LingDys versjon 2.1.4 må du huke av for nynorskgrupper dersom du skal skrive nynorsk, og bokmålsgrupper dersom du skal skrive bokmål. Dette gjør du under arkfanen "Grupper".

I OpenOffice.org

 • Endre ordliste i Open Office.org (Writer):
 • Åpne Writer
 • Velg "Innstillinger" fra nedtrekksmenyen under "Verktøy"
 • I det nye vinduet som kommer opp, klikker du på krysset foran "Språkinnstillinger" i menyen til høyre. Fra undermenyen velger du "Språk". Under "Standardspråk for dokumenter" velger du enten Norsk (nynorsk) eller Norsk (bokmål)
 • Klikk på "OK"
 • I innstillingene til Lingdys versjon 2.1.4 må du huke av for nynorskgrupper dersom du skal skrive nynorsk, og bokmålsgrupper dersom du skal skrive bokmål. Dette gjør du under arkfanen "Grupper".

Hvordan endrer jeg standardspråk og standardordliste?


 • Endre standardordliste i Microsoft Office (Word, Outlook, Power Point):
- Åpne Microsoft Word/Outlook/Power Point.
- Gå inn på Verktøy- Språk - Angi språk
- Nå får du opp et lite vindu
- Ta bort avhuking for "Identifiser språk automatisk", dersom det er huket av for denne funksjonen. (Nå vil ikke Word hoppe til f.eks. engelsk ordliste dersom du skriver et engelsk navn eller uttrykk i en norsk tekst.)
- Velg Norsk (nynorsk) fra listen over tilgjengelige ordlister.
- Klikk på knappen "Standard"
- I vinduet som kommer opp svarer du "Ja". Standardordliste i Word er nå nynorsk.
- I LingDys-innstillingene må du huke av for nynorskgrupper dersom du skal skrive nynorsk, og bokmålsgrupper dersom du skal skrive bokmål. Dette gjør du under arkfanen "Grupper".
- Nå kan du begynne å skrive i Word.

 • Endre standardordliste i Open Office.org (Writer):
- Åpne Writer
- Velg "Innstillinger" fra nedtrekksmenyen under "Verktøy"
- I det nye vinduet som kommer opp, klikker du på krysset foran "Språkinnstillinger" i menyen til høyre. Fra undermenyen velger du "Språk". Under "Standardspråk for dokumenter" velger du enten Norsk (nynorsk) eller Norsk (bokmål)
- Klikk på "OK"
- I LingDys-innstillingene må du huke av for nynorskgrupper dersom du skal skrive nynorsk, og bokmålsgrupper dersom du skal skrive bokmål. Dette gjør du under arkfanen "Grupper".

 • Endre standardspråk på pc-er med Windows-plattform (det er mulig du må ta en omstart på pc-en for at språket skal endre seg etter at du har gjort prosedyren under):
Ser du språklinja (der det står NO på oppgavelinja nederst på skjermen), venstreklikker du på denne og velger Norsk (nynorsk)
- Hvis du ikke har nynorsk tilgjengelig på språklinja, høyreklikker du på språklinja (NO) og velger "Innstillinger"
- Klikk på "Legg til…" på "Installerte tjenester"
- Velg nynorsk ordliste
- Velg norsk tastatur
- Klikk på "OK". Nynorsk legger seg nå til som tilgjengelig språk på språklinja.

- Hvis du IKKE ser språklinja (det skal stå NO på oppgavelinja nederst på skjermen), gjør du som følger:
- Gå inn på "Kontrollpanel" fra "Start"-menyen
- Velg "Innstillinger for region og språk"
- Velg arkfanen "Språk"
- Under "Teksttjenester og inndataspråk" klikker du på "Detaljer"
- Velg arkfanen "Innstillinger"
- Klikk på "Legg til…" på Installerte tjenester
- Velg nynorsk ordliste
- Velg norsk tastatur
- Klikk på "OK"
- Deretter klikker du på knappen "Språklinje"
- Huk av for "Vis språklinja på skrivebordet"
- Klikk på "OK". Språklinja legger seg nå tilgjengelig på oppgavelinja og du kan velge nynorsk ved å venstreklikke på NO. Norsk (bokmål) endrer seg til Norsk (nynorsk)

- Sjekk at Microsoft Word også har endret språk til Norsk (nynorsk). Det ser du helt nederst, omtrent i midten, av Word-dokumentet. Der står det nå enten Norsk (nynorsk) eller Norsk (bokmål).
Word og andre program i Office-pakken kan være ustabile ved endring av språk!
- Dersom Word ikke har endret seg til nynorsk går du inn på Verktøy- Språk - Angi språk i Word
- I det lille vinduet som kommer opp blar du ned til Norsk (nynorsk) og markerer dette.
- I LingDys-innstillingene må du huke av for nynorskgrupper dersom du skal skrive nynorsk, og bokmålsgrupper dersom du skal skrive bokmål. Dette gjør du under arkfanen "Grupper".
- Klikk på "OK". Nå fungerer Word og LingDys for nynorsk.

Talesyntesen Telenor Talsmann fungerer ikke for brukere uten administrative rettigheter på Windows XP. Hvorfor?

Dette skyldes en inkompatibilitet mellom Telenor Talsmann og Windows XP. Du kan omgå problemet ved å følge denne oppskriften:

 • Fiks for Talsmann i Windows XP
Denne beskrivelsen gjelder bare for Windows XP og Windows Server 2003, og problemer med å kjøre Talsmann for brukere uten administrative rettigheter.

Det forutsettes at du er fortrolig med bruk av verktøy som regedit.exe. Vi understreker at endringer i registeret kan føre til et uvirksomt eller feilfungerende system. Lingit AS tar ikke ansvar for uhell som måtte oppstå under redigering av verdier i registeret. I alle tilfeller bør du ta en sikkerhetskopi av registerinnholdet før du gjør endringer i det.

Først må du finne rett nøkkel i registeret. Nøkkelen heter HKEY_CLASSES_ROOT/CLSID/{6A6F4A30-A4F6-11d4-85A4-000102B15878}, men du trenger ikke å søke på hele dette navnet. Start opp regedit.exe, trykk CTRL+F og gjør et søk på f.eks. 6A6F4A. Dette bør være tilstrekkelig for å finne rett nøkkel.Dobbeltsjekk at du har funnet den rette nøkkelen med å kontrollere at default-verdien har innholdet "TTSEngine.Class".

Høyreklikk på nøkkelen, og velg "Tillatelser...". I dialogboksen som kommer opp, velger du først "Brukere", og deretter knappen "Avansert".Dobbeltsjekk at "Brukere" fremdeles er valgt, og klikk "Rediger" i dialogboksen for avanserte sikkerhetsinnstillinger.Kryss av for "Angi verdi" i dialogboksen for tillatelser.Klikk "OK" i alle dialogboksene og gå ut av regedit.

Lingdys gir følgende feilmelding "Feil under kopling til mål. Fant ingen kjørende instans av målapplikasjonen Word.Application". Hva skyldes dette og hvordan retter jeg det?

Dette kan komme av kombinasjonen Word/Office 2000 og Windows XP. For å løse problemet, må du oppgradere Office til "Service Pack 3".

For norsk Office finner du oppdateringen på

http://office.microsoft.com/norge/downloads/2000/o2ksp3.aspx

For engelsk Office er adressen:

http://office.microsoft.com/downloads/2000/o2ksp3.aspx

Lingdys starter ikke sammen med Word, selv om jeg har satt Lingdys til "Aktiv" under "Kobling mot tekstbehandler" i Lingdys-innstillingene. Hvordan får jeg rettet dette?

Dette er et problem som kan oppstå når Word treffer på en ny versjon av Lingdys eller når Word eller Microsoft Office-pakken har blitt oppgradert. Symptomene er at Lingdys ikke starter sammen med Word, og Lingdys-menyen vises ikke i Word, selv om Lingdys er aktivert sammen med Word.

Her er en oppskrift for å tvinge Word til å laste Lingdys 2.1.4. Det kan hende du må gjøre denne operasjonen flere ganger etter hvert som du oppdaterer din Office-pakke. NB: Du må være logget på med administrator-rettigheter for å gjennomføre denne prosedyren!

[NB!: Se nederst på denne siden for oppskrift gjeldende for Lingdys 3.0 i Office 2003/2007, og en tilsvarende løsning for OpenOffice.org]

Steg 1: Lag en knapp for COM-tillegg på verktøylinja til Word

 • Start Word. Velg Tilpass på menyen Verktøy:

Valget Tilpass på menyen Verktøy

 • I dialogboksen som kommer opp, velger du først arkfanen Kommandoer. Velg Verktøy i lista Kategorier til venstre:

Dialogboksen Tilpass

 • Hold museknappen nede over valget COM-tillegg... i lista Kommandoer, og dra det fra dialogboksen og opp på en av verktøylinjene over:

Dra valget COM-tillegg... til en verktøylinje

 • (Det har ingenting å si hvilken verktøylinje du velger. Hvis det ikke skjer noe, har du ikke truffet en verktøylinje. Prøv i så fall på nytt.)

 • Når du nå slipper museknappen får du en ny knapp på verktøylinjen som heter COM-tillegg...:

En ny knapp COM-tillegg...

 • Nå må du lukke dialogboksen Tilpass ved å klikke på knappen merket Lukk.

Steg 2: Fjern COM-tillegget LingDysaddin

 • Klikk på den nye knappen COM-tillegg... på verktøylinja:

Knappen COM-tillegg...

 • Du får nå opp denne dialogboksen:

Dialogboksen COM-tillegg...

 • Velg LingDysaddin (LingDys i Lingdys versjon 3.0) og klikk Fjern. Legg merke til at LingDysaddin (LingDys i Lingdys versjon 3.0) ikke lenger finnes i lista under Tilgjengelige tillegg:

Dialogboksen COM-tillegg... uten LingDysaddin

Steg 3: Legg til COM-tillegget LingDysAddin.dll

 • Klikk på knappen Legg til... for å få frem dialogboksen Legg til tillegg:

Dialogboksen Legg til tillegg...

 • Finn fram til mappen "C:\Programfiler\LingDys". (Hvis du har engelsk Windows, vil denne hete "C:\Program Files\LingDys").
 • Velg fila "LingDysAddin.dll" og klikk OK. NB! I Lingdys versjon 3.0 heter fila "LingDysShim.dll".

Dialogboksen Legg til tillegg... i mappen LingDys

 • Legg merke til at LingDysaddin (LingDys i Lingdys versjon 3.0) ligger i lista under Tilgjengelige tillegg, og at det er krysset av i avkryssingsboksen foran LingDysaddin (LingDys i Lingdys versjon 3.0):

Dialogboksen COM-tillegg... med LingDysaddin aktivert

 • Klikk OK. Hvis alt virker, vil Lingdys nå starte opp:

LingDys starter opp

 • Lingdys skal nå fungere som vanlig:

LingDys kjører som det skal

Steg 4: Fjern knappen for COM-tillegg på verktøylinja til Word

 • Nå gjenstår bare litt rydding. Velg Tilpass på menyen Verktøy. Ikke bry deg om dialogboksen som vises.
 • Hold museknappen nede over knappen COM-tillegg... på verktøylinja, dra den så ned i dokumentet og slipp. Knappen blir nå fjernet:

Dra COM-tillegg...-knappen vekk fra verktøylinja

 • Klikk på Lukk for å lukke dialogboksen, og Lingdys er klar til bruk.

Kortfattet oppskrift for COM-tillegg med Lingdys 3.0:


NB!: Dersom du bruker Windows Vista og skal laste inn COM-tillegget (i Microsoft Office) eller utvidelsen (i OpenOffice.org) på nytt, så må du først starte Microsoft Office Word eller OpenOffice.org som administrator på følgende måte!:

Word: Lukk Word og Lingdys, finn Word start-ikonet slik: Datamaskin --> Lokal disk (C:) --> Programfiler --> Microsoft Office --> Office 11 (for Office 2003) eller Office 12 (for Office 2007) --> Høyreklikk WINWORD.EXE-filen, og velg Kjør som administrator.

OpenOffice Writer: Lukk OpenOffice.org (husk også å lukke eventuelt hurtigstart-program nede på oppgavefeltet), og finn Writer start-ikonet slik: Datamaskin --> Lokal disk (C:) --> Programfiler --> OpenOffice.org x.x --> Program --> Høyreklikk swriter.exe-filen, og velg Kjør som administrator. 
 • Office 2003: Følg samme oppskrift som beskrevet i "Steg 3" i denne oppskriften, men legg til filen som heter LingDysShim.dll i stedet for LingDysAddin.dll
 • Office 2007:

  • Klikk på den runde Office-knappen øverst i venstre hjørnet av Office-dokumentet.
  • Velg Alternativer for Word nederst på vinduet
  • Velg menyen Tillegg i venstre hjørne av vinduet, og deretter Behandle: Com-tillegg --> Start...
  • Du får da opp et vindu med aktive eller inaktive COM-tillegg. Dersom du har COM-tillegget LingDys der fra før, markerer du disse og klikker Fjern. Klikk deretter på Legg til..., og finn frem til mappen hvor Lingdys 3.0 ligger på datamaskinen din (vanligvis: Min datamaskin --> Lokal disk (C:) --> Programfiler --> LingDys 3.0).
  • Marker filen som heter LingDysShim.dll og klikk Ok
  • Da legger COM-tillegget LingDys seg til, og det skal stå en hake foran denne.
  • Avslutt Office, og start Word på nytt. Nå skal Lingdys 3.0 starte opp sammen med Word.
 • OpenOffice.org:

  • Velg menyen Verktøy, og deretter Utvidelsesbehandler...
  • Velg Mine utvidelser eller OpenOffice.org-utvidelser (det varierer hvor disse utvidelsene legger seg)
  • Marker filen LingDysComponent og klikk Bruk. [NB!: Dersom du bruker en eldre OpenOffice.org-versjon enn 3.0, så heter tillegget LingDysaddin.uno.pk! Vi anbefaler deg dog å gå over til openOffice.org 3.0]
  • Velg Lukk, avslutt OpenOffice (inkludert Hurtigstart) og ta en omstart på maskinen.

Hvorfor starter ikke Lingdys 2 sammen med OpenOffice.org 2?

Problem: Selv om LingO er installert vil ikke Lingdys 2 og Lingright 1 starte opp sammen med OpenOffice.org 2.x. Dette gjelder typisk når brukeren ikke har administrative rettigheter (altså det Windows XP kaller en begrenset bruker).

Løsning: Det går an å registrere Lingdys- og Lingright-utvidelsene til OpenOffice.org manuelt. Prosedyren er som beskrevet under:

1. Velg Utvidelsesbehandler fra menyen Verktøy.

2. Velg Mine utvidelser og klikk på knappen Legg til.

3. Finn mappa uno_packages under programmappa til OpenOffice.org. På en vanlig norsk Windows XP-installasjon finner du denne på C:\Programfiler\OpenOffice.org 2.0\share\uno_packages.

4. Velg de du finner av filene LingDysAddin.uno.zip, LingDysEksekutoer.uno.zip, LingDysMeny.uno.zip, LingLim.uno.zip, LingRightMeny.uno.zip og TTTAddin.uno.zip. Hvilke filer du finner er avhengig av om du har installert Lingdys, Lingright eller begge to.

5. Klikk på knappen Åpne. Du vil nå se en rekke framdriftsbjelker som viser at OpenOffice.org installerer utvidelsene.

6. Klikk på knappen Lukk i vinduet Utvidelsesbehandler.

7. Avslutt OpenOffice.org, og husk på å eventuelt avslutte hurtigstarten.

8. Når du nå starter OpenOffice.org på nytt skal Lingdys og/eller Lingright fungere som det skal.

Hvordan finner jeg min versjon av Windows?

Det finnes to hovedtyper av Microsoft Windows på markedet i dag: Windows XP og Windows Vista. Under vil vi vise hvordan du kan finne detaljert versjonsinformasjon for hver av disse.

Merk!: Dersom du har installert og kjører LingDys/LingRight, så vil du kunne få opp et info-vindu om blant annet Windows-versjon ved å høyreklikke program-ikonet nede på systemstatusfeltet og velge "Om Lingdys" eller "Om Lingright".

Windows XP

I Windows XP med standardinnstillinger vil du ha en startmeny med to kolonner. I den høyre kolonnen vil du finne et menyvalg som heter Min datamaskin. Høyreklikk på Min datamaskin og velg Egenskaper fra kontekstmenyen.


Du får nå opp dialogboksen Systemegenskaper, der du finner både Windows-versjon og informasjon om datamaskinens prosessor og minne.


Windows XP med klassisk startmeny

Windows XP kan også ha klassisk visning på startmenyen. I så fall vil du som oftest finne et ikon på skrivebordet som heter Min datamaskin. Høyreklikk på Min datamaskin og velg Egenskaper fra kontekstmenyen.


Du får nå opp dialogboksen Systemegenskaper, der du finner både Windows-versjon og informasjon om datamaskinens prosessor og minne.


Windows XP med klassisk startmeny, uten Min datamaskin-ikon på skrivebordet

Dersom du ikke finner et Min datamaskin-ikon på skrivebordet kan du finne versjonsinformasjonen fra kontrollpanelet til Windows. Du velger da Innstillinger, og så Kontrollpanel fra startmenyen.


Du får nå opp kontrollpanelet, som kan vises på en av to måter:

Standard kontrollpanel


1. Klikk Ytelse og vedlikehold.


2. Klikk på System. Du får nå opp dialogboksen Systemegenskaper, der du finner både Windows-versjon og informasjon om datamaskinens prosessor og minne.


Kontrollpanel med klassisk visning


Dobbeltklikk på System. Du får nå opp dialogboksen Systemegenskaper, der du finner både Windows-versjon og informasjon om datamaskinens prosessor og minne.


Windows Vista

For Windows Vista kan du finne versjons- og systeminformasjon i vinduet Velkomstsenter. Dersom dette ikke kommer frem ved oppstart av maskinen kan du finne det ved hjelp av startmenyen.

Skriv inn "velkomstsenter" i søkefeltet på startmenyen. Startmenyen vil nå vise et menyvalg Velkomstsenter. Klikk på dette menyvalget.


Du får nå opp vinduet Velkomstsenter, der du du finner både Windows-versjon og informasjon om datamaskinens prosessor og minne.


Hvorfor starter ikke Lingdys 3.0 opp for begrensende brukere med Office 2003?

Problem: Lingdys 3.0 starter ikke opp med Office 2003 på systemer hvor brukere ikke har administrative rettigheter (begrensede brukere).

Løsning: Microsoft har laget denne feilfiksen.

For å få Lingdys 3.0 til å fungere blir fremgangsmåten da som følger:

(1) Last ned og kjør oppdateringen fra en administratorkonto.

(2) For hver brukerkonto: Reaktiver Lingdys 3.0 i Microsoft Office ved å
velge "Inaktiv" og så "Aktiv" igjen under "Kobling mot tekstbehandler" i
innstillingene til LingDys.

Hvordan tar jeg med meg brukerord og -regler fra en PC til en annen?

Du kan enkelt hente dine brukerinnstillinger i Lingdys fra en PC over til en annen PC med Lingdys (for eksempel en skole-PC til bruk på eksamen). 

Avslutt tekstbehandler og Lingdys. Gå til Start-knappen, finn Lingdys-mappen under Alle programmer og velg Eksporter brukerinnstillinger. Gi filen et navn i Lagre som-vinduet som dukker opp, og lagre til en minnepinne.

Når du skal laste inn dine brukerinnstillinger fra minnepinnen og inn på den aktuelle PC-en, så velger du Importer brukerinnstillinger samme sted. Dobbelklikk på filen for å automatisk pakke ut filene inn til Lingdys-innstillingene.

Når du nå åpner tekstbehandleren din med Lingdys vil de nye innstillingene bli registrert. Regler som ligger på denne pc-en fra før vil bli erstattet.

Hvorfor anbefaler dere å oppdatere til siste programversjon?

Med jevne mellomrom legges det ut nye oppdateringer til Lingdys 3.0.

Det anbefales at du av og til sjekker hvilken programversjon du har installert på din pc, og sammenligner med gjeldende versjon. Oppdateringer gjør vi etter hvert som vår utvikling av programmet gjør at vi kan legge til nye funksjoner, eller rette opp i feil som kan oppstå i samspillet med andre programmer. 

Slik finner du ut hvilken versjon du har av Lingdys:

 • Høyreklikk på Lingdys-ikonet nede i venstre hjørne av skjermen din (Lingdys-blyanten). Dette finner du her bare dersom Lingdys kjører.
 • I kontekst-menyen som da dukker opp velger du Om Lingdys.
 • Du får opp følgende vindu:


I dette tilfellet er det fullstendige versjonsnummeret 3.0.1819.0. Sammenlign dette nummeret med det som er gjeldende tilgjengelige versjonsnummer for nedlasting her: http://www.lingit.no/produkter/nedlasting

Lingdys 2.1.4 er siste versjon av den gamle programgenerasjonen, og vil som sådan ikke bli videre oppdatert. Ta kontakt med din forhandler dersom du vil kjøpe en oppgradering til Lingdys 3.5. Se våre priser her.